Nieuws

WAARSCHUWING - Eikenprocessierups op het park

 

WAARSCHUWING: Eikenprocessierups op het park

 

Na contact met de rupsen kunnen klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen ontstaan. De eikenprocessierups produceert brandharen om zich te beschermen tegen vijanden. Deze brandharen kunnen bij mens en dier gezondheidsklachten veroorzaken. De rups komt van mei tot augustus voor in eikenbomen.

 

Symptomen na aanraking eikenprocessierups: Symptomen verschillen van persoon tot persoon. Komen de brandharen in aanraking met de huid, kan er een sterk jeukende, rode uitslag ontstaan. In de ogen geven ze een branderig gevoel en kan het oogwit rood en ontstoken raken. Ook kunnen deharen zorgen voor irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

 

Tips om klachten te voorkomen: Het beste kun je elk contact met de rupsen, vrijgekomen brandharen en lege nesten vermijden. Het helpt om bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen de hals, armen en benen goed te bedekken en niet op de grond te gaan zitten. Ben je toch in aanraking gekomen met de haartjes, kun je proberen de gezondheidsklachten te voorkomen met de volgende tips:

  • Strip de huid met plakband om de brandhaartjes te verwijderen
  • Spoel je ogen met lauw water en was je huid goed
  • Was je kleding op minimaal 60 graden.

« Terug

» Nieuws archief